Om Altocumulus.org

[This page in English]

Om altocumulus.org

Denna webbplats bor på min hemdator, som heter Skalman (efter seriefiguren). Från början var skalman en Amiga 3000, men med bara en 68030 på 25MHz och 6MB RAM blev den för långsam för mina behov. (Jag ville skriva Haskell-program och kompilera dem med HBC.) Att köpa mer minne eller en snabbare CPU verkade inte vara en kostnadseffektiv lösning, så i April(?) 1996 ersatte jag hela datorn. Den nya datorn hade en CPU som var omkring 20 gånger så snabb, 64MB RAM, bättre grafik och bättre ljud. De första åren körde jag FreeBSD, men sedan bytte jag till Linux, bara för att det inte fanns något stöd för det ISDN-modem som ingick gratis i ett paketerbjudande med ISDN och Internet från Telia, som jag nappade på i December 1999.

I augusti 2000 var det dags för en uppgradering igen, till en dator som var ytterligare 8 gånger så snabb och hade 128MB RAM. Den datorn blev stulen vid ett inbrott i februari 2001, så nu är skalman en ännu lite snabbare dator med 256MB RAM. (Minnet har sedan dess utökats till 512MB.)

Efter att ha haft en ISDN-baserad internetanslutning i ett drygt år fick skalman tisdagen den 24 april 2001 klockan 11:58, äntligen en fungerande bredbandsansluting med fast IP-adress, vilket betydde att webbsidorna på skalman blev synliga för andra än mig själv!

I början använde jag en gratis domännamnstjänst (dnsq.org) och gav datorn namnet skalman.dnsq.org. När den tjänsten slutade fungera i slutet av oktober 2003 tyckte jag det var dags att registrera ett eget donämmamn. I början av november, efter några dagars funderande, registrerade jag namnet altocumulus.org.

Dessa webbsidor leveras till dig av webbservern från Apache.

Valid HTML 4.0! Länkar
Thomas Hallgren